Лажно

Email: Покана од полицијата на Северна Македонија

cover image

Myth Buster: MythBuster

Post Link

Date: 20/04/2020

Lexo

Денес (20.04.2020 год.) неколку граѓани на своите електронски адреси добиле покана да се пријават во полицијата на Северна Македонија во врска со „тековна истрага„

Поканата е „потпишана„ од Магдалена Несторовска, државен секретар во Министерството за внатрешни работи.  

Еден бизнисмен испрати копија од таква покана до MythBuster.  

Лажно

Појаснување

Поканата е лажна и истата ја има демантирано преку својот личен профил Магдалена Нестровска.

TV21 исто така   извести дека на граѓаните им се испраќа е-маил со фалсификуван допис и потпис на Државниот секретар на МВР. Се работи за допис од полицијата, наводно потпишан од Државниот секретар, Магдалена Несторовска, преку којшто граѓанинот се повикува да се пријави во полиција на одреден ден и чс, известува ТВ21. Но, ова е лага.

По се изгледа авторите на овие е-маилови искористиле електронска адреса на Унгарско здружение за производство на дрвени прозори, но ова MythBuster не може да го потврди!

Copyright © Myth Buster.

A project by Democracy Lab

Овој проект е поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките изнесени овде се на имплементаторите/ авторите, и не ги одразуваат оние на Владата на САД.