Лажно

Масовна смртност на птиците во Македонија

cover image

Myth Buster: MythBuster

Post Link

Date: 06/04/2020

Lexo

Мит

На социјалните мрежи, особено на Фејсбук, се споделуваат многу вести кои се обидуваат да ја потврдат врската помеѓу тековната пандемија и мрежата 5Г. Една од оние објави беше споделена над 600 пати со објавување слика на угинати птици.

Објавата ја опишува фотографијата на следниов начин:

“Масовна смртност на птиците во Македонија, надлежните институции молчат, дали некој ќе преземе одговорност, дали ова е последица од тестирањето на 5Г технологија???„. Лицето кое го објавило ова исто така има поставено и локација во Вакуф, Кратово, Македонија.

Лажно

Демистификација

Веста е лажна а користената фотографија е земена од интернет од една вест објавена на 4 февруари во италијанскиот весник Ла Република. Оваа вест зборува за силно невреме кое сруши дрвја на улиците на Рим, додека причината за угинувањето на птиците не е позната. Освен тоа, MythBuster ги демистифицираше тврдењата поврзани со здравствени ризици кои причинети од мрежата 5Г.

Copyright © Myth Buster.

A project by Democracy Lab

Овој проект е поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките изнесени овде се на имплементаторите/ авторите, и не ги одразуваат оние на Владата на САД.