Лажно

Глобалните пандемии избиваат на секои 100 години

cover image

Myth Buster: MythBuster

Post Link

Date: 01/04/2020

Lexo

Мит

На социјалните мрежи Фејсбук, Инстаграм, ЈуТјуб и други платформи за комуникација  стотици пати се прошири инфограф и некои видеа кои тврдат дека најпознатите пандемии што го опфатиле светот, избиваат на секои 100 години. Воспоставувајќи една таква корелација, тврдењето остава место за шпекулации и теории на заговор дека епидемиите не се случајни, туку следат предодредена траекторија и можеби се намерно предизвикани. Инфографот тврди дека:

 

  1. Големата чума или позната како Црната Смрт изби во 1720 год.

  2. Пандемијата на колера изби во 1820 год.

  3. Пандемијата на Шпанскиот Грип изби во 1920 и

  4. Пандемијата на Корона вирусот изби во 2020 год.

Лажно

Демистификација

Наводите за појава и ширење на пандемии во инфографот се не точни и поради оваа причина, митот е лажен. Овие се годините на пандемии на кои инфографот се однесува.

1.       Големата чума или Црната Смрт се раширила меѓу 1347 и 1351 година и предизвикала смрт на 1/3 на населението во средновековна Европа (извор: Enciklopedia Britannica)

2.       Пандемија на колера – Додека епидемијата продолжува да се појавува повторно и во тек на 21-от век, се појавиле првите шест пандемии на колерата во годините: 

  1. Прва: 1817 – 1824

  2. Втора: 1829 – 1937

  3. Трета: 1846 – 1860

  4. Четврта: 1863 – 1875

  5. Петта: 1881 – 1886

  6. Шеста: 1889 – 1923  (извор: Enciklopedia Britannica)

3.       Пандемија на Шпански грип- во однос на бројот на смртни случаи предизвикани од Шпанскиот грип, се смета и како една од најопасните пандемии во историјата на човештвото. Пандемијата Influenza се појави во тек на 1918-1919 година и предизвика смрт на над 50 милиони луѓе (извор: Enciklopedia Britannica)

4.       Пандемија на Корона Вирусот (Covid-19) – Иако првите случаи на појавата на новиот Корона вирус (Covid-19) се регистрирани во Ноември 2019 год., во Вухан, на Кинеската провинција Хубеи, Светската Здравствена Организација (СЗО) ја прогласи како глобална пандемија на 11 јануари 2020 год. (извор: СЗО)

Copyright © Myth Buster.

A project by Democracy Lab

Овој проект е поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките изнесени овде се на имплементаторите/ авторите, и не ги одразуваат оние на Владата на САД.