Вистинито

Фаучи: Не е сигурно дека топлото време ќе го ослаби коронавирусот

cover image

Myth Buster: Shefkije Alasani

Post Link

Date: 12/04/2020

Lexo

Мит

Додека бројот на заболени лица од КОВИД 19 достигнал над 1.6 милиони, од кои над 95.000 завршиле со смрт, луѓето со нетрпение го чекаат затоплувањето на времето со надеж дека ова ќе ја ослаби активноста на новиот коронавирусот. Сепак, деновиве медиумите беа преплавени со веста дека „не е сигурно дека топлото време ќе го ослаби коронавирусот„.

Вистинито

Демистификација

Ентони Фаучи е американски физичар и имунолог кој од 1984 е директор на Националниот институт за алергии и заразни болести во САД. Во емисијата “Гуд Морнинг, Америка” во “ABC„ ТВ, експертот за заразни болести, Антонио Фаучи, рече дека со други зарази како грипот, кога времето се затоплува, “способноста на вирусот да се множи или да се шири, ослабнува„.

“Но не треба да мислиме дека промената на времето ќе не спаси. Треба да претпоставиме дека вирусот ќе продолжи да дејствува. Ако ни помогне времето, добро. Но не веруваме дека треба да претпоставиме такво нешто„, рече меѓу другото Ентони Фаучи.

Copyright © Myth Buster.

A project by Democracy Lab

Овој проект е поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките изнесени овде се на имплементаторите/ авторите, и не ги одразуваат оние на Владата на САД.